دوربین های مداربسته
اگر بخواهیم بگوییم رایج ترین شکل نظارت پلیس امروز چیست، باید از دوربین های مدار بسته ثابت – تلویزیون مدار بسته که با مخفف CCTV شناخته می شود – و پسرعموهای نزدیک آنها، پلاک خوان ها نام ببریم؛ در واقع پلیس بهوسیله ایجاد راهبند در مکانهای حساس و رصد تردد در این مناطق ایجاد امنیت را میسر میسازد.
در سراسر بریتانیا نزدیک به 6 میلیون از این دوربین های مدار بسته وجود دارد – تقریباً یک دوربین به ازای هر 11 نفر در کل کشور. و این تعداد واقعا زیاد به نظر میرسد. اما شکی نیست که این دوربین ها ابزارهای موثری هستند، حداقل برای برخی اهداف بسیار مناسب هستند.
این امر به ویژه برای تحقیقات گذشتهنگر صادق است. هنگامی که جرمی رخ داده است، فیلمی که گرفته شده و ذخیره شده است می تواند استخراجشده و تجزیه و تحلیل شود. به عنوان مثال پس از اینکه چهار تروریست مسلمان بمبهایی را در متروی لندن و در یک اتوبوس در ژوئیه 2005 منفجر کردند، مظنونین به سرعت از طریق فیلمهای دوربینهای مداربسته گرفته شده در ایستگاه لوتون، جایی که آنها وارد سیستم مترو شده بودند، شناسایی شدند.
فیلم دوربین مدار بسته کمک به ردیابی مجرمان
حملات لندن همچنین جنبه مهم دیگری از گسترش دوربین های مدار بسته را نشان داد. بیشتر ویدیوها، نه توسط دولت، که توسط نهادهای بخش خصوصی نگهداری می شود. بلافاصله پس از شناسایی چهار مهاجم مظنون در لندن، مقامات بریتانیا توانستند تحرکات آنها در روزهای قبل از حمله را نیز ردیابی کنند.
یک مدرک کلیدی در بمب گذاری ماراتن بوستون از یک دوربین مدار بسته به دست آمد. ویدئوی دوربین مداربسته، برای مثال، یکی از مردان را نشان میداد که با یک صندوقدار در پمپ بنزین دعوا میکرده و به نظر میرسید که ویدیوی دیگری نشان میدهد که بمبگذاران در روزهای قبل از حمله، برای اختفا از یک زیرزمین در ساختمانی نزدیک محله حادثه استفاده میکردهاند.
اما این تنها مختص لندن نبود. پس از بمب گذاری غم انگیز در ماراتن بوستون در سال 2013، یک مدرک کلیدی از یک دوربین مداربسته که توسط یک فروشگاه بزرگ در آن طرف خیابان اداره می شد به دست آمد. این دوربین مهاجمی را نشان میدهد که یک کوله پشتی مشکی را در کنار صندوق پستی در محل دقیق انفجار رها کرده است.
دوربین های مدار بسته چقدر در پیشگیری از جرایم احتمالی موثر هستند؟
با این حال، تا آنجا که توانایی آنها در بازدارندگی مجرمان احتمالی وجود دارد، پاسخی متفاوت است. برای مثال لندن را در نظر بگیرید. در آنجا دوربین ها آنقدر زیاد هستند که به آنها حلقه فولادی مرکز شهر می گویند. اما بسیاری از ساکنان اثربخشی سیستم لندن را زیر سوال می برند. طبق گزارش پلیس در یک سال اخیر، تنها یک جرم به ازای هر 1000 دوربین نصب شده کاهش یافته است. به گفته دیدهبان برادر بزرگ، یک گروه آزادی های مدنی، در همان زمان، دوربین های مداربسته صدها میلیون دلار در سال برای مقامات هزینه برداشتهاند.
در ایالات متحده، موسسه Urban استفاده از دوربین مدار بسته را در سه شهر بالتیمور، شیکاگو و واشنگتن دی سی بررسی کرد. یافته های آن بسیار گیج کننده بود. در بالتیمور، دوربینهای نظارت عمومی نصب شده در بخش 50 بلوکی CitiWatch، جرایم خشونتآمیز را بین سالهای 2003 تا 2008 به میزان 23 درصد کاهش داد. در مقابل، در شیکاگو، جایی که دوربینها در دو جامعه قرار گرفتند، تنها یکی شاهد کاهش جرم و جنایت بود. هیچ اثر قابل مشاهده ای در دیگری وجود نداشت. و به نظر می رسد واشنگتن دی سی هیچ تغییر محسوسی در جرم پس از نصب دوربین ها شناسایی نکرده است.
به غیر از دوربین مدار بسته، نوع دیگری از دوربین وجود دارد که به طور گسترده در پلیس استفاده می شود، پلاک خوان ها هستند. پلاکخوانها دوربینهای ثابتی هستند که فقط به یک شی علاقه دارند؛ مثلا وسایل نقلیه. از کاراکترخوان های نوری برای ترجمه تصویر یا تصویر پلاک خودرو به متن استفاده می شود که به راحتی قابل خواندن و ذخیره باشد.
بیشتر اتفاقات مربوط به جمع آوری پلاک خودروها بدون نظارت است. علاقه به حریم خصوصی نیز زمانی به وجود می آید که مجموعه فراگیر و سیستماتیک شود. و این دقیقاً همان چیزی است که اتفاق می افتد.
وال استریت ژورنال گزارش داد که وزارت دادگستری امریکا در حال ایجاد یک پایگاه داده ملی برای ردیابی، حرکت خودروها در سراسر ایالات متحده است.
پلاک خوان و موارد استفاده آن
گفته می شود که برنامه پلاک خوان با تمرکز اولیه بر ردیابی خودروها در امتداد مرز جنوب غربی ایالات متحده امریکا برای پیگیری جابجایی مواد مخدر و پول حاصل از فروش مواد مخدر آغاز شده است. این در مرکز اطلاعات ال پاسو در تگزاس، یک مرکز اطلاعاتی مجری قانون که 24 ساعت شبانه روز کار می کند، مستقر شد. اما امروز، این برنامه در سطح ملی در امریکا اجرا میشود و وزارت امنیت داخلی پایگاه داده خود را دارد. پرسنل گمرک و گشت مرزی ایالات متحده اطلاعاتی را در مورد ترافیک مرزی زمینی جمع آوری می کنند که بالغ بر صدها میلیون پلاک است. و خود شهر نیویورک مدتهاست که پلاک هر خودرویی را که وارد منهتن می شود یا از آن خارج می شود جمع آوری کرده است. شاید این به شما مربوط نباشد، چون ممکن است شما از دسته “من چیزی برای پنهان کردن ندارم” باشید؛ اما این برای بسیاری از افراد در سراسر جهان بسیار مهم است. جی استنلی، تحلیلگر ارشد سیاست در اتحادیه آزادی های مدنی آمریکا، به ما یادآوری می کند:
هر پایگاه داده ای که اطلاعات دقیق مکان را در مورد آمریکایی هایی که مظنون به جرم نیستند جمع آوری می کند، نگرانی های بسیار جدی در مورد حفظ حریم خصوصی ایجاد می کند… غیر وجدانی است که فناوریای با چنین پتانسیل گسترده ای به صورت مخفیانه به کار گرفته شود. ممکن است مردم در مورد اینکه دقیقاً چگونه باید از چنین فناوری های نظارتی قدرتمندی استفاده کنیم، اختلاف نظر داشته باشند، اما درباره این موراد در هر کشوری باید به طور دموکراتیک تصمیم گیری شود، این کار نباید مخفیانه انجام شود.
درنهایت لازم بهذکر است که در حال حاضر شرکتهای بزرگی در دنیا در حال ایجاد سیستمهای نظارتی مبتنی بر دوربین های مداربسته میباشند که فناوریهایشان میتواند تحول زیادی هم در جلوگیری از ارتکاب جرم داشته باشد و هم میتواند به حل معضلات شهری از جمله کاهش ترافیک و تصادفات جادهای کمک کند. به عنوان مثال شرکت هایک ویژن با فناوری هوشمند خود تاکنون گامهای بلندی در این مسیر برداشته است. هایک ویژن یک شرکت چینی است که در حال حاضر جزو برندهای برتر دوربین مداربسته در جهان بهشمار میرود.
شرکتهای دیگری نظیر تیاندی ، هایلوک و داهوا نیز در حال حاضر بر روی پروژههای مشابه کار میکنند. بهعنوان مثال شرکت داهوا طیف وسیعی از انواع دوربین مداربسته ارائه میدهد که برای کاربدهای گوناگون از کاربرد آموزشی گرفته تا پایش و نظارت تصویری زندان ها و جادهها را پوشش میدهد. خوشبختانه شرکت داهوا نیز نمایندگیهای معتبری در تهران دارد که محصولات متنوع این شرکت را در کشور تامین میکند. لیست قیمت داهوا همواره در نمایندگیهای معتبر همچون شرکت کاسپین بهصورت رقابتی بهروز میشود.
سخن پایانی
در دنیای امروز همه امور تحت تاثیر فناوریهای نوین قرار دارد و تکنولوژی نقش زیادی در امور مختلفی زندگی افراد، از جمله امور مربوط امنیت و حریم خصوصی ایفا میکند. استفاده از سیستم های نظارت تصویری در دنیای امروز اگر با رعایت پروتکلهای انجام گیرد میتواند تا حد زیادی از بروز جرم در مکانهای مورد نظارت جلوگیری کند. گرپه باید توجه داشت که تعریف رفتار مجرمانه مشخص است و کسی نباید به بهانه جلوگیری از ارتکاب جرم در محدوده مورد نظر خود حریم خصوصی افراد را نقض کند.