احتمالا موقع خرید و یا تحقیق برای خرید سیستم های امنیتی مانند دزدگیر اماکن و یا سیستم های اعلام حریق اصطلاح زون را زیاد شنیده باشید .
کاربرد زون در دزدگیر اماکن
اول از همه کلمه زون (Zone) به معنای منطقه میباشد و معمولا بصورت مخفف با حرف z نمایش داده می شود . از زون برای کنترل سنسور ها و مدیریت دزدگیر استفاده میشود . و زمانی که سنسور تحریک میشود سیستم به کاربر اطلاع میدهد که کدام زون فعال شده و کدام منطقه در خطر است .
به عنوان مثال یک دزدگیر با 5 زون فعال در یک ساختمان مسکونی نصب شده و مناطق تحت پوشش به شرح زیر میباشد :
- پارکینگ
- راه پله
- ورودی منزل
- سالن پذیرایی و اتاق ها
- آشپزخانه
با فعال بودن دزدگیر و ورود شخص و یا باز شدن درب پارکینگ زون مربوط به پارکینگ فعال شده و سیستم به کاربران اطلاع داده و کاربر متوجه ورود شخص غیر مجاز به پارکینگ شده . و یا با نصب بودن سنسور دود در محیط های پرخطر که احتمال آتش سوزی و حریق بوده مانند آشپزخانه این حسگر در صورت تشخیص وجود دود و به کاربر اطلاع داده و شخص متوجه احتمال آتش سوزی در آشپزخانه میشود و از آتش سوزی و خسارت جلوگیری میکند .
زون باسیم و زون وایرلس
این زون ها میتوانند بصورت باسیم یا بی سیم باشد که در نوع سیمی سنسور با یک سیم مخصوص به پنل دزدگیر اماکن وصل میشود و در نوع بی سیم سنسور توسط فرکانس رادیویی (433mhz و یا 315mhz با توجه به مدل دستگاه و سنسور ها و شرکت سازنده) ارتباط برقرار میکند .
مزایای داشتن زون بیشتر در دزدگیر اماکن
در سیستم دزدگیر این امکان وجود دارد که کاربر می تواند هر سنسور را به زون مشخصی اختصاص دهد . و همچنین تایین کند که هر سنسور (زون) چه زمانی فعال و چه زمانی غیر فعال باشد . کاربر می تواند سنسور های متفاوتی را به زون متصل کند با این روش می تواند محوطه تحت کنترل چند سنسور باشد . به عنوان مثال با نصب سنسور دود و سنسور تشخیص حرکت و یا سنسور مگنت درب و پنجره به زون های متفاوت زون اعلان سرقت و زون اعلان حریق داشت . و در زمانی که سنسور دود و یا سنسور حرکتی فعال شود زون مربوط به آن منطقه فعال خواهد شد . اخیرا با استفاده از تکنولوژی های جدید محدودیت ها در تعداد زون کمتر شده است .
با وجود زون های بیشتر سنسور های بیشتری قابل نصب خواهد بود و مناطق بیشتری را میتوان تحت نظر داشت .