دوربین های مداربسته مانند سایر لوازم الکترونیکی که با اینترنت و شبکه کار می کنند، در معرض خطر هک و حملات سایبری قرار دارند. به همین جهت بالا بردن امنیت سایبری برای کاربران دوربین های مدار بسته امری ضروری به نظر می رسد. آگاهی از روش های هک دوربین مداربسته و راه های جلوگیری از آن کمک می کند تا کاربران بتوانند امنیت سایبری دوربین مداربسته خود را بالا ببرند. ما در این مقاله قصد داریم به بررسی راه های بالا بردن امنیت سایبری سیستمهای مداربسته بپردازیم. در ادامه نشانه های هک شدن دوربین نظارتی را نیز شرح می دهیم. اگر مایل هستید اطلاعات مفیدی در این رابطه به دست بیاورید، در ادامه این مقاله همراه باشید:
روش های جلوگیری از هک دوربین مداربسته
آرشیو اطلاعات و تصاویر دوربین مداربسته ممکن است شامل موارد خصوصی باشد. اگر در اختیار افراد غریبه و خلافکار قرار بگیرد، می تواند مشکلات زیادی را در پی داشته باشد. به عنوان مثال این احتمال وجود دارد که افرادی با استفاده از این اطلاعات و تصاویر اخاذی کنند. گاهی هم ممکن است با توجه به ساعت ورود و خروج کاربر به منزل و یا محل کار، ساعات خلوت بودن آن مکان را شناسایی و در آن زمان اقدام به سرقت کنند. به همین دلیل حفظ و نگهداری از آرشیو تصاویر دوربین مداربسته از اهمیت بالایی برخوردار است. با توجه به احتمال حملات سایبری، باید مراقب باشید تا فیلم دوربین مداربسته در اختیار هکرها قرار نگیرد. بالا بردن امنیت سایبری دوربین مداربسته کمک می کند تا بتوانید از سیستم مداربسته خود حفاظت کنید. در ادامه برخی از راهکارهای مفید برای جلوگیری از هک دوربین مداربسته را شرح می دهیم:
دستگاه هایی که قابلیت رمزگذاری دارند، ابتدا با یک رمز پیش فرض فروخته می شوند. خریدار باید در اولین فرصت این پسورد را تغییر داده و یک رمز قوی به جای آن انتخاب کند. سیستم های مداربسته هم به همین صورت عرضه می شوند و کاربر باید برای حفظ امنیت سایبری دوربین نظارتی خود، رمز عبور را عوض کند. زیرا رمزهای عبور پیش فرض معمولا ساده و قابل حدس هستند و به راحتی هک می شوند.
هنگام تغییر رمز عبور باید از یک پسورد قوی استفاده کنید. این پسورد باید ترکیبی از اعداد، حروف بزرگ و کوچک، علامت هایی مانند % # * و… باشد. دقت کنید که رمز عبور کوتاه نبوده و شامل اسامی و عبارت های قابل حدس نباشد. مثلا بهتر است از انتخاب نام و نام خانوادگی و یا سال تولد برای رمز عبور خودداری کنید.
پسورد را به صورت دوره ای تغییر دهید
یکی از اقدامات پیشگیرانه برای جلوگیری از هک شدن دوربین مداربسته، تغییر دوره ای پس ورد است. این کار کمک می کند تا دسترسی افراد غریبه و یا غیرقابل اعتماد که رمز عبور شما را پیدا کرده اند به سیستم مداربسته قطع شود. سعی کنید پسوردی را انتخاب کنید که فراموش نمی کنید و آن را در اختیار دیگران قرار ندهید.
برخی از انواع دستگاه ذخیره ساز و یا مودم های اینترنت امکان رمزنگاری دارند. قابلیت Encryption با استفاده از الگوریتم های تعریف شده، اطلاعات را به صورت نامفهوم در می آورد و فقط افراد مجاز قادر به مشاهده آن هستند. بهتر است با فعال کردن این قابلیت جلوی حملات هکرها را گرفته و از آرشیو اطلاعات خود محافظت کنید.
اتصال دوربین مداربسته به کامپیوتر می تواند احتمال هک شدن دوربین مداربسته را بالا ببرد. علاوه بر آن، با هک کردن کامپیوتر و لپ تاپ ممکن است هکرها بتوانند به سایر فایل های موجود روی کامپیوتر و لپ تاپ شما که شامل آرشیو دوربین مداربسته است هم دسترسی پیدا کنند.
معمولا تولیدکنندگان محصولات الکترونیکی در تلاش هستند تا با ارائه قابلیت ها و آپدیت ها جدید، هم نیاز کاربران را برطرف کنند و هم امنیت محصولات را ارتقا ببخشند. درمورد تولیداتی که با اینترنت کار می کنند یا دارای نرم افزار هستند این نکته بسیار مهم و قابل توجه است. کاربران این محصولات، باید همیشه دستگاه های خود را با آخرین ورژن نرم افزارها آپدیت کنند. این کار کمک می کند تا تمام باگ های امنیتی که در ورژن های جدید برطرف شده اند، بی اثر شوند. دارندگان دوربین های مداربسته هم باید به جهت حفظ امنیت سایبری دوربین مداربسته، دستگاه NVR را همیشه به روز نگه دارند.
از اینترنت رایگان عمومی استفاده نکنید
شبکه های اینترنت رایگان که در دسترس عموم قرار دارند به هیچ عنوان برای استفاده امن و مطمئن نیستند. نه فقط دوربین مداربسته، که گوشی همراه و کامپیوتر و لپ تاپ شما را هم در معرض خطر هک شدن قرار می دهند. به همین دلیل هیچگاه به آن ها متصل نشوید و فقط از اینترنت وای فای امن و مطمئن استفاده کنید.
لیست ورود و خروج افراد را لاگ کنید
دستگاه های NVR دوربین مداربسته این امکان را دارند که لیست ورود و خروج کاربران را به صورت گزارش ذخیره کنند. این گزارش در قسمت لاگ دستگاه ذخیره ساز نگهداری می شود. گزارش ورود و خروج افراد یک لیست مفید برای بررسی و چک کردن لیست کاربرانی است که به سیستم مداربسته وارد شده اند. با نگاه کردن به این لیست اگر با نام کاربری غریبه ای برخورد کردید، فورا رمز عبور را تغییر دهید.
با توجه به توضیحاتی که داده شد، شاید این سوال برای شما مطرح شده باشد که چگونه متوجه شویم دوربین مداربسته هک شده است؟ در واقع هک دوربین مداربسته نشانه های مختلفی را در پی دارد. اگر با کمی دقت سیستم نظارتی خود را بررسی کنید متوجه این اتفاق خواهید شد.به عنوان مثال ممکن است نتوانید با استفاده از رمز عبور خود وارد تنظیمات دستگاه بشوید. غیرفعال شدن پسورد می تواند یک زنگ خطر برای شما به نشانه هک شدن باشد. گاهی اوقات نیز ممکن است متوجه تغییر تنظیمات دستگاه خود شوید. این اتفاق نیز حاکی از آن است که دستگاه شما هک شده است.
در مواردی هم ممکن است شاهد فعال شدن دوربین مداربسته بدون دخالت خودتان باشید. یا صدایی را از میکروفن داخلی آن بشونید. بهتر است این نشانه ها را جدی گرفته و احتمال هک شدن دوربین مداربسته را در نظر بگیرید. با مشاهده چنین تغییراتی به سرعت اقدامات لازم را برای پس گرفتن سیستم نظارتی خود انجام دهید.
آیا دوربین مداربسته سیم دار هم هک می شود؟
پاسخ این سوال مثبت است. دوربین های بی سیم بیشتر از دوربین های سیم دار در معرض خطر هک شدن هستند. اما این به آن معنا نیست که دوربین های سیم دار به کلی از حملات سایبری در امان هستند. هکرها برای هک دوربین مداربسته سیمی، می توانند از طریق مودم و یا دستگاه NVR می توانند به شبکه و فیلم های آن دسترسی داشته باشند.
با روش های جلوگیری از هک؛ امنیت دوربین مداربسته را بالا ببرید
دوربین های مداربسته می توانند در معرض خطر هک شدن قرار بگیرند. این اتفاق می تواند تبعات زیادی را برای کاربران به همراه داشته باشد. به عنوان مثال با مشخص شدن ساعت عبور و مرور افراد، سارقین می توانند با خیال راحت به آنجا دستبرد بزنند. به همین دلیل تامین امنیت سایبری دوربین مداربسته امری مهم و ضروری است. شما می توانید با یک سری راهکار مانند استفاده از رمز قوی و آپدیت دستگاه NVR تا حد زیادی، خطر هک شدن دوربین مداربسته را رفع کنید. فراموش نکنید که به صورت دوره ای نیز پسورد خود را تغییر بدهید.